Segakoor Hannijöggi

XXI segakooride võistulaulmine TULJAK, 4.veebruar 2017

XXI segakooride võistulaulmine TULJAK, 4.veebruar 2017

tuljaku-plakat

Meie etteasted:



AMETLIK INFO: 4.-5.veeburaril 2017 toimus Tartus XXI segakooride võistulaulmine TULJAK, mis tõi Miina Härma gümnaasiumisse esinema 26 koori ja ligemale 700 lauljat. Teiste seas osales ka Anija valla segakoor Hannijöggi, kes astus üles C-kategoorias. Meie koor tõi koju kaks eripreemiat: 1) parima kohustusliku laulu eripreemia (rahvaviisi seade, Kolga-Jaani rahvaviis/sdn Pärt Uusberg „Kurb laulik“) 2) eripreemia sütitava kava ja meeleoluka esinemise eest. Noore dirigendi eripreemiaga tunnustati meie peadirigent Mariell Arenit.mariell

 

EMOTSIONAALNE INFO: See oli küll üks meie kooriajaloo tipphetki!  Kümme minutit esinemist, mis sisaldas nelja laulu, oli emotsioonide kogupauk! 🙂

KRONOLOOGILINE INFO:  Öö möödus mõnelgi lauljal vähese unega,  sest kerge ärevus  ja läbi une sõnade kordamine tegid oma töö.  See on täiesti mõistetav, sest meie  noor koor osales sellisel võistulaulmisel esimest korda. Startisime hommikul kell 9. Tartusse jõudsime poole tundi arvatust varem. Miina Härma gümnaasiumihoone on väga põneva arhitektuurse lahendusega, meile broneeritud klassi leidmine ei olnud siiski kuigi raske.  Dirigent Eleri-Kristel alustas häälte lahtilaulmisega.  Kerge ärevus püsis. Kell 13.20 oli meie 10 minutiline lavaproov. Oli meeldiv, et kooli saalis on nii hea akustika. Laulud kõlasid kindlalt.  Järgnes taas häälte lahtilaulmine klassis. Riietusime ja  meie etteaste oli  kell 14.26.  Mariell  luges meile sõnad peale,  et me lava taga ei lobiseks. See oli parim nõuanne, just sel  viimasel hetkel ennem lavale astumist oli hea peas läbi mõelda võimalikud nõrgad kohad ja end emotsionaalselt valmis seada selleks etteasteks.  (Kuna püsisime lava taga vaiksed, saime selle eest ka saalisolijatelt kiita).

Mariell oli meile kokku pannud väga põneva ja rahvusvahelise kava:

1)anonymus/Hispaania traditsionaal “Pase el agoa”

2)Veljo Tormis “Ringmängulaul” tsüklist  “Ingerimaa õhtud”

3)Kolga-Jaani rahvaviis/sdn Pärt Uusberg “Kurb laulik”

4)Zulu traditsionaal “Siyahamba”

Esinemise  tava näeb ette, et neli laulu esitatakse järjestikku, vahepeal ei aplodeerita, ajalimiit 10 minutit.   Meil  oli väike kartus laulu  “Kurb laulik” suhtes.  See on keerukas  lugu. Oleme seda harjutanud  üsna intensiivselt,  aga võib-olla oli see aukartus loo ees, mis tekitas väikest ärevust.  Peale laulu lõppu noogutas Mariell meile tunnustavalt,  see oli märk sellest, et “Kurb laulik” tuli meil hästi välja.  Lõpulaul  “Siyahamba” oli rõõmsaks ja emotsionaalseks lõpetuseks meie etteastele.  Saime suure aplausi osaliseks.  Saalis oli kosta kiitvaid sõnu ka meie riietuse kohta.  Saalist väljudes haaras Hirvo Surva meie dirigendil varrukast kinni ja soovis tunnustavalt palju õnne! See oli teine märk sellest, et meie esinemine läks korda. See 10 minutit oli möödunud kiirelt.  Pinge  langes, kõht läks tühjaks. Gümnaasimi sööklas sai maitsta head koolitoitu ja seejärel  suundus meie koorirahvas Tartu peale, aega parajaks tegema. Sest õhtu edenedes ootas meid veel eest kontsert-autasustamine Tartu Ülikooli aulas. Osa lauljaid liikus Werneri kohvikusse kooke maitsma,  meeste seltskond liikus meestele sobiva nimega pubisse  “Pahad Poisid”,  kus võeti,  sinna suundunud teiste konkursantidega, koos üles ühine lauluviis.

Kell 17 algas Ülikooli aulas kontsert,  kus laule esitasid konkurssil osalenud koorid. Meie seekord  õhtusest esinemisest loobusime. Meile oli piisav etteaste tegemine konkurssil, esimene kord ju! Kontserdil laulsid teiste seas 1. koha saanud Läsna-Loobu külakoor (dirigent Anneli Mäeots) ja ka 2.koha saanud Kadrina segakoor (dirigent Silja Uhs). Teadmata veel, et need kaks koori on võitjate seas, tekks neid kuulates kohe tunne, et nad kõlavad imeliselt kokku ja oskavad  hästi edasi anda pianot.

Peale kontserti  jõudis kätte  tulemuste teatavaks tegemise hetk. Välja anti kaks eripreemiat, nagu eelpool juba mainitud ja need me ära napsasime. Hurraa!  Kohtade jagamise info leiab SIIT. Olgu veel lisatud, et meie koor saavutas 4.koha, jäädes alla 3.kohale napilt 0,5 punktiga.

Segakoor Hannijöggi on  võitnud sellelt konkursilt  väga palju tunnustust.  Meil on oma dirigentidega väga vedanud ja lauljad, kes kooris laulavad, on edasipürgivad ja tublid!

Pildid, autorid Ivar Neio, Maret Luukas, Vahur Lõhmus